Paranormalt spøkelses-bloggdask til TV2

Denne uken brukte TV2 et Youtube-klipp filmet med mobilkamera fra en fyr som kaller seg for «Spyder1spanner2» som bevis for at det finnes spøkelser. TV2 fortjener et bloggdask for den saken. I følge kanalen er et mystisk «vei-spøkelse» fanget på video utenfor Dover Castle i Kent. Det finnes hundrevis av liknende «spøkelse»-fanget-på-kamera-saker i norske aviser. Og det hadde jo unektelig vært svært spennende om noen hadde fanget et ekte spøkelse på film.

Problemet er bare det at ingen av disse klippene faktisk viser et tydelig spøkelse. «Spøkelsene» vi får se er alltid uskarpe. Eller de viser seg ikke i det hele tatt, men flytter på en eller annen ting som står stille.

De fleste av disse filmene kan selvsagt forklares med helt naturlige fenomener. Som regel er det snakk om forstyrrelse på linsa, støv, skygger eller rett og slett et innsekt eller noe annet som beveger foran kamera og er ute av fokus. Noen klipp er også åpenbart juks. Sannheten er at det ikke finnes ett eneste videoklipp som kan verifiseres som et ekte spøkelse.

«Spøkelsesklippet» til TV2 viser selvsagt ingen tydelige spøkelser. Klippet er filmet med et håndholdt kamera, som filmer det som angivelig er orginale bilder fra et overvåkningskamera som vises på en skjerm. Man får selvsagt ikke se noe spøkelse, men kun en vag og uklar skygge som beveger seg over skjermen.

Journalisten vil selvsagt ikke ødelegge en god historie med å sjekke om det kan være enklere forklaringer på det vi ser. Dette ser ut til å være et generelt trekk ved spøkelsesjournalistikk – man trekker ikke konklusjoner men stiller spørsmål og lar det være opp til leseren å vurdere om det var et ekte spøkelse vi så.

10361326_361546393993229_2708527501507633877_n

Kilde: I fucking hate pseudoscience

 

Loading Facebook Comments ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation