Straff som fortjent

Pol Pot

Pol Pot: Kommunistlederen bak grusomhetene i Kambodsja på slutten av 70-tallet.

Pol Pot skulle gjøre Kambodsja til et kommunistisk paradis. Resultatet ble en av de største tragediene i nyere tid: På tre og et halvt år tok Pol Pots regime livet av omtrent en fjerdedel av Kambodsjas innbyggere, mellom 1,7 og 2,5 millioner ble drept.

Penger ble avskaffet, fabrikker, markeder og skoler stengt, og religion ble forbudt. Hovedstaden Pnom Penh ble tømt for folk, og innbyggerne ble sendt ut på landsbygda for å dyrke ris. Pol Pots ideal var et primitivt jordbrukssamfunn hvor alle sto side om side og produserte til felles beste. Målet var å overgå Maos store sprang, og ta et umiddelbart supersprang til en utopisk agrarkommunisme.

Skrekkregimet tok livet av lærere og andre med utdanning. Snakket du et utenlandsk språk, eller hadde briller, var det nok til å bli drept. Det som er sykt, må skjæres vekk, var mantraet.

Hjemme i Norge støttet kommunistpartiet AKP (m-l) helhjertet opp om det som utspilte seg i Kambodsja. Røde Khmers overtagelse av Phnom Penh ble markert på førstesiden i Klassekampen med «Leve det frie Kambodsja!», og beskyldninger om drap og forfølgelser ble avfeid som løgner.

Pol Pot ble aldri stilt til ansvar for sine forbrytelser mot menneskeheten, men de siste gjenlevende Røde Khmer-lederne har nå fått en rettferdig rettergang gjennom det FN-støttede tribunalet. Kambodsja kan nå endelig begynne å sette punktum for autogenocidet og grusomhetene som utspilte seg så sent som på slutten av 70-tallet.

Millioner døde under Røde Khmer-regimet. Nå, 35 år senere er de siste gjenlevende lederne dømt. Men beretningene fra dødsmarkene ved Choeung Ek om henrettelser med primitive våpen for å spare ammunisjon, og om systematisk tortur ved det hemmelige fengselet Toul Sleng, vil allikevel alltid være en del av Kambodsjas kollektive hukommelse, og stå som en evig påminnelse om kommunismens grusomheter.

Loading Facebook Comments ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation