10 ting alle bør vite om hunder

Det er rart å tenke på, men disse to rasene – grand danois og chihuahua kommer begge fra det samme opphavet, og har trolig en felles stamfar langt, langt tilbake i tid. Foto: Therese Tjernström (CC)

1. Alle hunder stammer fra ulven
Hunder er trolig det første dyret mennesker temmet, og alle hunder har det samme opphavet: ulven. Hunder har levd og tilpasset seg mennesket i 15 000-40 000 år.

2. Hunder styres av drifter
Alle hunder styres av drifter som for eksempel sexdrift, byttedrift, flokkdrift. Andre eksempler forsvarsdrift, fluktdrift og ønsket om å forbli uskadd. Ofte spiller hundeeiere på hundens drifter for å styre eller kontrollere hunders adferd.

3. Glem Disney – hunder er dyr
Hunder har lært seg å forstå og tolke mennesker på en helt unik måte, de er blant annet ett av få dyr som forstår peking, men de har ikke det samme følelsesmessige registeret som mennesker. Det å tillegge og behandle en hund som om den hadde menneskelige egenskaper kan være direkte skadelig.

4. Spør alltid eieren om lov før du hilser
Du vet aldri om det er helt trygt å hilse på en fremmed hund. Mange hunder er naturlig reserverte mot fremmede. I verste fall kan du risikere å bli bitt. Spør derfor alltid eieren før du hilser. Hils aldri på en hund som står bundet og alene. En hund i bånd har ingen fluktmuligheter – det kan gjøre den usikker og til og med aggressiv. Jeg lar aldri mine hunder hilse på andre hunder i bånd nettopp av den grunnen.

5. Alle hunder har intimgrenser – respekter dem
Hunder har, akkurat som mennesker, intimgrenser. Når du hilser på en fremmed hund – strekk fram hånden, la den komme til deg og la den lukte på deg før du tar på den. Mange hunder liker dårlig at noe kommer over den og bakfra. La alltid hilsing skje på hundens premisser.

6. Ikke forstyrr en sovende hund
Det er kanskje den enkleste måten å bli bitt på. Hunden kan skvette og bite deg. La hunder som ligger på plassen sin være i fred. Hunder har behov for mye søvn, og det er viktig at den har mulighet til å trekke seg tilbake og få det.

7. Hunder sender dempende signaler
Hunden sier med kroppsspråk; hey, nå tar vi det litt rolig her. Disse tegnene er noe få som ikke har hund selv ser, men de er veldig nyttige å vite litt om. Typiske dempende signaler er gjesping, snu hodet til siden, snuse i bakken, snu seg vekk. Hvis du hilser på en hund og den sender dempende signaler – ro deg ned, det kan bety at hunden er usikker på deg. Dempende signaler betyr at hunden forsøker å unngå at det oppstår en konflikt. Her er en fin artikkel som sier mer om hva dempende signaler er.

8. Hunder er flokkdyr med rang, underkastelse og dominans
Hunders interaksjon er preget av hundenes flokktilhørighet. Dominans og underkastelse er en del av dynamikken i en flokk, og hundens kroppsspråk sier mye. Jeg synes denne oversikten er  treffende. Aggressivitet kan skyldes både at hunden er for dominant, og at den er for usikker.

9. Logring betyr ikke alltid at hunden er glad
Logring kan bety så mangt – det kan bety at hunden er glad, men det kan også indikere frykt, usikkerhet, sosiale utfordringer,  eller faktisk også være en advarsel om at hvis du nærmer deg, kan du bli bitt.

10. Det er et bra tegn at hunden slikker deg i ansiktet
Du må ikke la en hund slikke seg i ansiktet, men det er som regel et godt tegn at den gjør det. En teori er at hunden aksepterer deg som lederen i flokken og «tigger» mat av deg, og at dette er noe vi finner igjen hos ulven: ulveunger og valper slikker mora om munnen for at hun skal gulpe opp maten til dem.

Loading Facebook Comments ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation