Tørke kjøtt til turbruk eller snacks – oppskrift på hjemmelaget beef jerky

Skaff en dehydrator. Det gjør jobben mye lettere.

Det er genialt å ta med tørket mat på tur. Den holder seg lenge, er lett å bære og smaker godt. Tørket kjøtt kan spises som det er, eller det kan bløtes opp og brukes i matlaging på turen. Jeg synes det er skikkelig godt som snacks! Hvis du ikke liker fett potetgull, er eplechips eller beef jerky et godt alternativ.

De første gangene jeg tørket kjøtt, brukte jeg stekeovn. Det var egentlig ganske upraktisk. Stekeovnen hadde ikke lav nok temperatur på termostaten – min erfaring er at kjøtt bør tørkes på under 60 grader, ellers blir det stekt. På min ovn er minimstemp. 80 grader, så jeg tørket med døren åpen. Dessuten må man bruke rist – henge kjøttet som strimler, og man får plass til lite av gangen.

Så mitt tips er å kjøpe en dehydrator, en egen tørkemaskin. Selv har jeg en Stockli, og den fungerer utmerket. Med en tørkemaskin kan du tørke i runde bakker. Jeg tror min modell kan tørke i opptil åtte bakker av gangen. Det blir plass til langt mer, det er mindre styr enn å bruke ovn og du har bedre kontroll med temperaturen. Dessuten kan du sette den på verandaen og unngå at det stinker inne.

Her er min oppskrift på tørket kjøtt. Jeg har forsket litt med forskjellige ingredienser, og har landet på at dette blir godt. Jeg vil gjerne ha tips om andre har gode oppskrifter.

Tips:

– Bruk magert, renskåret kjøtt. Det må ikke være det dyreste kjøttstykket du finner, men det er en fordel om det er relativt stort stykke. Jeg går gjerne til en slakter. Grytekjøtt eller biff funker fint.

– Skjær kjøttet i tynne skiver. Prøv å få tykkelsen jevn. Det gjør at kjøttbitene blir ferdige samtidig.

– Skaff gjerne en skjæremaskin. Da får du alltid jevn tykkelse.

– Pass på at alt er rent. Hygiene er ekstra viktig når du tørker mat.

 

Marinade:

Bruk ca. 50/50 soyasaus og vann. Du tilpasser mengden mariande etter mengden kjøtt.

Koriander, rikelig

Paprika, rikelig

Pepper (ikke for mye)

Chili (vær forsiktig, du vil ikke drepe kjøttsmaken)

Honning, en stor skje. Alternativt litt sukker.

Valgfritt: Sitron, tomatpuré, løkpulver

Marinaden må smakes til. Utfordringen er at det er litt vrient å vite nøyaktig hvor intens smaken blir etter at kjøttet er ferdig tørket. Slik jeg ser det er det bedre å lage marinaden litt mild. Poenget er at marinaden skal fremheve den gode kjøttsmaken, og ikke trampe over den som en elefant.

Legg kjøttet i marinaden i et par timer. Pass på at alt kjøttet får rikelig med marinade på seg og vend gjerne kjøttet en gang eller to mens det marinerer.

Tørk kjøttet i ovn eller i dehydrator på temperatur lavere enn 60 C. Det tar gjerne minst 6 timer. Hvis man tørker kjøttet for kort blir det lettere dårlig, hvis man tørker for lenge blir det helt sprøtt. Det gjelder å finne den gyldne mellomveien.

Jeg oppbevarer kjøttet i fryser etter at det er tørket for for holdbarhetens skyld.

Loading Facebook Comments ...

4 Thoughts on “Tørke kjøtt til turbruk eller snacks – oppskrift på hjemmelaget beef jerky

  1. Veldig bra tips, men hvor har du kjøpt den?

  2. Merete on 19/07/2012 at 20:28 said:

    Stöckli Urtetørker (som kan brukes til tørking av alt fra kjøtt og fisk til frukt, grønnsaker og urter) forhandles av NorSopp AS – se linken: http://www.norsopp.no

    Hilsen Merete 🙂

  3. Jeg kjøpte min hos Dansk hjemmeproduksjon: http://www.hjemmeproduktion.dk. De har mye artig utstyr om du liker å lage ting selv.

  4. Pingback: Ehsan Fadakar har et poengChristoffer Biongs blogg | Christoffer Biongs blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation