Norsk øl er ikke norsk

Varmetørking på malteriet på Frydenlund bryggeri, ca.1890. Fra "Norge i det nittende aarhundrede" 1900. Skannet av Friman july 2006/Wikipedia.

Dette er trolig de færreste klar over, men det finnes ikke en 100% norsk øl – i allefall ikke fra noen av de store bryggeriene, eller mikrobryggeriene for den saks skyld. Med dette mener jeg at det ikke finnes noen ølslag fra norske bryggerier som er laget med 100% norske råvarer. Nest alt øl bli laget utelukkende av tre råvarer – malt, humle og vann. I tillegg tilsettes gjær.

Malt: importert
Hovedingrediensen i øl er malt. Malt blir laget av korn, vanligvis byggkorn. Vi dyrker årlig 500 000 tonn bygg i Norge, men det er lenge siden vi sluttet å lage malt av bygget. Etter annen verdenskrig var det kroken på døra for malting her til lands, og siden den gang har vi importert. Det siste malteriet i Norge var på Ringnes Bryggeri og ble nedlagt i 1985/86. Det må nevnes at det kan finnes hobby/forsøksprosjekter med maltproduksjon, men ølet man får kjøpt på butikken lages utelukkende av utenlandsk malt.

Humle – importert
Humle dyrkes ikke lenger for brygging i Norge, så den importeres den også. Humle er krydderet i ølet. Den gir bitterhet og virker konserverende. Hvis man kan si at malten er «biffen», så tilsvarer humla «pepperet» du har oppå. Det er påvist 34 arter humle i Norge, og det er en av de første plantene som er omtalt i skriftlige kilder i Norge. Det var til og med påbudt å dyrke humle på 1400-tallet, og det ble vanlig med humledyrking på 1800-tallet med bryggeriene.

Vann – norsk
De norske bryggerien bruker norsk vann, det skal de ha. Jeg har ikke hørt om noen som har importert utenlandsk vann.

Gjær – importert/gamle rendyrkede gjærstammer
I riktig gamle dager visste man ikke om gjærsoppen. Man satte vørteren ut i åpne kar, og satte sin lit til høyere makter om at fludiumet til slutt skulle bli godt. Spontangjæringen gjorde at man ikke alltid fikk samme resultat ved ølbryggingen fordi gjærtypen var uforutsigbar – sluttresultatet kunne smake himmelsk eller hestedekken, selv om man gjorde akkurat det samme når man brygget.

Når det kommer til norsk gjær, så har vi en litt artig historie. Johan Olaf Olsen var den første laboratoriesjefen på Ringnes Bryggeri (1887-90). Rignes var det første bryggeriet utenom Carlsberg som isolerte og tok i bruk renkultur av bryggerigjærgjær. Olsen har fått kallenavnet Dr. Sopp, og det er fortsatt hans arbeid som ligger til grunn for den rendyrkede gjærstammen Ringnes bruker i dag.

Når det gjelder gjærkultur bruker flere av bryggeriene sine egne gjærkulturer, mens andre bruker importert gjær.

Kan man kalle det kortreist?
Det er en aldri så liten ølrevolusjon på gang, med stadig bedre utvalg, flere mikrobryggerier og fokus på mangfold og kvalitet. Men det er allikevel synd at vi ikke klarer å bruke egne råvarer i større grad. Det er på en måte litt «fake» når du kjøper mikrobrygget øl fra Valdres, og den er laget med malt fra Australia og humle fra USA (noe som ikke er usannsynlig). Det er hverken spesielt kortreist eller spesielt norsk. Det gjør også sluttresultatet mindre særegent.

Vi burde ha gode forutsetninger for å lage øl med ekte norske råvarer – vi dyrker mye bygg, og humlen trives godt her til lands. Jeg har hørt rykter om at Haandbrygget i Drammen eksperimenterer med norske sårvarer, men inntil videre fortsatter jeg å ønske meg et øl som er genuint og laget med 100% norske råvarer.

Loading Facebook Comments ...

2 Thoughts on “Norsk øl er ikke norsk

 1. Eirik on 03/08/2012 at 16:51 said:

  Angående humle, så viser linken din til biegruppen humler. Det stemmer at denne gruppen inneholder 34 arter flyvende pollensankere. Disse anbefales ikke å tilsette ølbrygget!

  Humleplanter finnes det derimot 3 arter av (en av disse har 5 varianter, og kun én av de fem finnes naturlig i Europa).

  Anbefaler disse linkene (evt. kan du bytte ut den eksisterende, for troverdighetens skyld):
  http://no.wikipedia.org/wiki/Humle_(plante)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Humulus
  http://snl.no/humle/botanikk

 2. Pingback: Meningsløs øl-protest fra bøndeneChristoffer Biongs blogg | Christoffer Biongs blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation