SV svikter de fattige

Antall fattige barn i Norge er økt med minst 50.000 med SV i regjering, til tross for at Kristin Halvorsen sa at det å bekjempe fattigdommen kun er et spørsmål om politisk vilje. Foto: ManilaRyce CC/Flickr

Etter seks år med de rødgrønne i posisjon, er det på tide å gjøre opp regnskap for fattigdomsløftene. Her er noe av det SV sa om fattigdom før de gikk inn i det rødgrønne regjeringssamarbeidet:

«For å måle hvor godt et samfunn er, må vi se på hvordan samfunnet behandler dem som er dårligst stilt. 30 000 fattige barn i et av verdens rikeste land er en skam. Denne fattigdommen er noe vi ganske enkelt kan kvitte oss med. Vi har råd til rettferdighet og å gi mer frihet i livet til de fattigste.»

– Fra SVs nettsider 29. august 2003

I 2005 sa Kristin Halvorsen ting som:

– Dette er ikke vanskelig, dette handler om politisk vilje. Det er en skam, Bondevik, og nå har du hatt sjansen til å gjøre noe med det.

Halvorsen var nådeløs i sin kritikk av Bondevik:

«Kjell Magne Bondevik skyver folk ut i kulda, og kaster fyrstikker etter de fattige

Det er liten tvil om at Halvorsen gikk langt over streken. Den som kjenner Bondevik litt bedre, vet at fattigdomsbekjempelse kanskje var den aller viktigste politiske saken for ham – og Bondevik II-regjeringen gjorde faktisk mye for å bekjempe fattigdom. Bondevik II  la som den første regjeringen i nyere tid fram en egen tiltaksplan mot fattigdom høsten 2002, og den samlede målrettede innsatsen mot fattigdom kom opp i om lag 3,2 mrd kroner. Det ble satt i gang prosjekter for å hjelpe langtids sosialhjelpsmottakere til å komme i jobb og utdanning, bostøtteordningen for barnefamilier med lav inntekt ble forbedret – dette er bare noe av en lang rekke tiltak. Bondevik II økte også bistanden til verdens aller fattigste kraftig.

SV gikk lengst av alle partiene i sine løfter i 2005. SV lovet at «fattigdommen skal avskaffes i løpet av neste stortingsperiode.«  Det er uten tvil et nobelt mål, men hvis det er riktig at det å avskaffe fattigdommen kun er et spørsmål om politisk vilje – hvordan kan det da ha seg at antallet fattige barn i Norge er økt med minst 50.000 de siste fem årene og 100.000 barn lever nå under fattigdomsgrensen (ifølge Fafo)? I 2005 sa Kristin Halvorsen at fattigdommen kunne avskaffes med et pennestrøk. Kanskje noen snart burde gi dama en penn?

Loading Facebook Comments ...

2 Thoughts on “SV svikter de fattige

  1. Det er sjukleg naivt å ha tru på at nettopp Halvorsen liksom skal få det til etter at ingen andre sosialistar gjennom over hundre år har klart det.

  2. Pingback: » “Høyre, Venstre og KrF skaper forskjellsOslo!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation